Roy Data is een naam die je misschien niet kent of waar je echt nog nooit van hebt gehoord of over hebt gelezen. Niets aan de hand, want in onze blog vertellen we wat Roy Data is en wat de functie van deze landelijke database is. Ha, nu weet je in ieder geval dat het dus een landelijke database is. Lees snel verder als je er meer over wilt weten en vooral als je wilt weten wat je eraan hebt.
Wat is Roy Data?
Roy Data is de centrale database van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars. Beter bekend als SEPS. Het is een database waarin belangrijke data wordt opgeslagen. Daaronder het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Dat is handig voor als je geen idee hebt over hoeveel schadevrije jaren je eigenlijk hebt opgebouwd. Een schadevrije jaar is een jaar waarin je geen schades hebt gemeld en hoe meer schadevrije jaren je hebt des te groter de kans is dat je ten eerste een autoverzekering kunt afsluiten en dat je kunt profiteren van de zogenaamde no-claimkorting.
Registratie van schadevrije jaren in database Roy Data
Het aantal schadevrije jaren heeft invloed op wanneer je bijvoorbeeld een auto wilt huren of wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten. Je krijgt een no-claimkorting wanneer je geen schades rijdt. Met andere woorden, hoe meer schadevrije jaren je hebt des te goedkoper de premie van de autoverzekering wordt. Heb je wel schades gereden? Dan heb je weinig of geen no-claimkorting en betaal je dus ook een hogere premie voor de autoverzekering. In extremis kan een verzekeraar zelfs je aanvraag voor een autoverzekering weigeren!
Is Roy data voor jou toegankelijk?
Ja en nee. Je kunt jezelf niet registreren en de gegevens inzien. Roy Data is in dat opzicht echt gebouwd voor verzekeraars en volmachten. Toch kan het zo zijn dat je de data nodig hebt als je bijvoorbeeld een autoverzekering wilt afsluiten of een private leasecontract wilt afsluiten. Ondanks dat je niet zelfstandig jouw gegevens kunt inzien, kun je wel een verzoek indienen om jouw gegevens te ontvangen. Je kunt je aanvraag indienen bij SEPS. Hetzelfde orgaan dat door de verzekeraar wordt geraadpleegd wanneer je een verzekering wilt afsluiten.
De waarheid duurt het langst
Het klinkt vrij logisch, maar je kunt dus niet sjoemelen met de schadevrije jaren. De verzekeraar kan inloggen bij Roy Data en ze krijgen direct te zien hoeveel schadevrije jaren je daadwerkelijk hebt. Wanneer blijkt dat je geen schadevrije jaren hebt kan een aanvraag voor een autoverzekering worden geweigerd. Je bent dan een te groot risico en geen enkele conventionele verzekeringsmaatschappij wil dan jouw aanvraag goedkeuren. Dan ben je dus mooi de pineut, want je bent wel verplicht om de auto of een ander motorvoertuig te verzekeren als deze op jouw naam staat!
Wat kun je doen als je geen autoverzekering kunt afsluiten?
Als de verzekeringsmaatschappij Roy Data heeft geraadpleegd en besluit om je af te wijzen, heb je een probleem. De kans is namelijk groot dat vrijwel iedere verzekeraar jou niet van een verzekering gaat voorzien. Je bent immers in hun ogen een te groot risico, omdat je blijkbaar te veel schades hebt geclaimd. Schadeclaims worden ook nog eens ingediend bij Stichting CIS en met een CIS registratie is het al helemaal een onmogelijke opgave om een fatsoenlijke autoverzekering af te sluiten.
Maar je kunt wel aankloppen bij een verzekeraar die een de Vereende verzekering aanbiedt. Met een de Vereende verzekering kun je alsnog een autoverzekering afsluiten, omdat deze verzekeraar minder kijkt naar jouw geschiedenis als weggebruiker. Houdt er wel rekening mee dat de maandpremie van de verzekering veel hoger is dan die bij een conventionele autoverzekering en dat je in de regel de premies een aantal maanden vooruit moet betalen. Daarnaast vraagt de Vereende verzekering ook om een borgsom van circa € 175,-. Die je wel weer terugkrijgt op het moment dat je geen gebruik hebt gemaakt van de polis en de autoverzekering weer opzegt.